VISSZA

Megyeszerte épülnek az új házak. Sokan nem is gondolnák, de ha valaki ­profi lakberendezőben gondolkodik, annak már a kiviteli tervek elkészítésébe be kell vonnia a szakembert. Mindezt megerősítette Németh Ágnes enteriőr lakberendező, aki a közelmúltban második alkalommal nyerte el az Év Lakberendezője címet.

A Lakberendezők Országos Szövetségének ­díja komoly elismerést jelent a szakmában. Németh Ágnes szakmai pályafutása során is érzi, a rangos kitüntetésnek köszönhetően az ország egyre több pontján figyelnek fel munkásságára.

– Szakmailag mit jelent önnek a díj?
– A díj másodszori elnyerése nagy elismerése annak, hogy szakmailag azt a minőséget képviselem, amire egy új, minőségi családi ház építésekor a megrendelő igényt tart, s hozzá tudom tenni azt a pluszt, amivel időtállóan növeljük a ház értékét, s egy különleges, egyedi otthonná tud válni.

– Mivel érdemelte ki az elismerést? Egy konkrét ház berendezéséért, vagy az egész éves munkájáért?
– Egy új építésű, kétszintes, galériás, modern családi ház komplett belsőépítészeti tervezésével nyertem el a címet. Ideális időpontban kapcsolódtam be, még a végleges építészeti terv előtt. Így lehetőség volt a nappali-konyha terének jelentős bővítésére, hogy a megrendelő igényeinek megfelelő nagyobb ülőgarnitúra és konyhasziget férjen el bárszékekkel. E családi közös élettér üvegfallal kapcsolódik a teraszhoz és a kerthez. Ebben az impozáns, galériás térben nagyvonalú eleganciát érzünk, hívogató, otthonos társalgóval, könnyed étkezővel, jól funkcionáló konyhával, világos térrel, s a színek összhangjával találkozunk. Az építésztervek nagyon inspirálóak voltak, kiválóan tudtam együttműködni a remek építésszel.

– A belsőépítészet kitér a műszaki dolgokra is, például az energiatakarékos és környezetbarát technológiákra?
– Igen. Ennél a háznál a minimál stílusú belsőhöz korszerű gépészetet javasoltam. Ennek fontos eleme volt a praktikus és modern mennyezetfűtés-hűtés.

– Egy építész hogyan fogadja a lakberendező bekapcsolódását a munkába?
– Hatalmas segítség egy építkezőnek a jó tervező, ezt értékelik is. Mindenre kiterjedő figyelemmel kell végig­gondolni funkcionálisan, esztétikailag és a kivitelezhetőség szempontjából is mindent, korszerű, új anyagokat is beépítve, ehhez nyitottság, szakmai tudás és tapasztalat szükséges sok egyéb dologgal együtt. A tervezéseimben csak az jöhet szóba, ami praktikus, jól használható és szép is, megfelelő finomsággal, eleganciával együtt, a megrendelő igényeihez igazodva.

– Ügyfelei mindenkor követik a trendet, vagy ragaszkodnak a hagyományoshoz, esetleg régebbi trendekhez?
– Engem az otthonos minimál stílust kedvelők találnak meg elsősorban. Nagyon szeretem ezt a letisztultságot, finom eleganciát képvisel, s jól társítható hozzá bármi. De volt már rá példa, hogy mediterrán háznak indult tervvel kerestek meg és sikerült a minimál letisztultságával olyan különleges, modern otthonná varázsolni, amit nem is remélt a megrendelő, nagyon örült a végeredménynek.

Zöld a trend
Németh Ágnes elmondta: a trendet ismerni szakmailag csak abból a szempontból fontos, hogy általa látható évekre előre, hogy mi lesz a kínálat a gresslapok, csempék, bútorok terén. Érdemes előremutatóan választani, hogy hosszú távra időtálló legyen e beruházás. Ez nemcsak színeket jelent, hanem felületeket, méreteket, formát, anyaghasználatot. A színek évente változnak, de jelenleg a zöld minden árnyalata van jelen.

VISSZA