VISSZA

Német Ágnes Csilla második alkalommal nyerte el idén a fődíjat a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) pályázatán. A díjnyertes projektről kérdeztük az enteriőrtervezőt.

Mi volt a megrendelőid igénye, és ennek megfelelően hogyan alakult ki benned a belsőépítészeti koncepció?

Új családi ház komplett belsőépítészeti tervezésére kaptam megbízást egy fiatal pártól, akik két kisgyerekükkel modern, tágas és élhető terekre vágytak. A különleges térélményt nyújtó, kétszintes ház építészeti tervei inspirálóan hatottak rám. Még a végleges építészeti terv előtt, épp az ideális pillanatban kapcsolódtam be a munkába, ezért lehetőség volt falak és tartópillérek áthelyezésére a nappali-konyha terének jelentős bővítéséhez, hogy nagyobb ülőgarnitúra és konyhasziget férjen el a térben bárszékekkel.
A nagy konyhaszigettel a háziasszony együtt lehet a nappaliban tartózkodó családdal, a főzés vagy konyhai előkészület közben pedig bármikor kitekinthet az udvaron játszó gyerekekre. A konyhafal különlegessége a becsukható ajtófront, mellyel egy pillanat alatt eltüntethető a főzési előkészületek látványa az étkezés idejére.
A ház középső részében kapott helyet a család közös élettere, amely egy nagy üvegfallal kapcsolódik a teraszhoz és kerthez, míg a ház első felében az előtér van a vendégszobával. A hátsó közlekedőről nyílik a háztartási helyiség, a szülői fürdő, a gardrób és a hálószoba a kertre néző nagy üvegfronttal. A gyerekek birodalma az emeleten helyezkedik el. Mindketten komplett apartmant kaptak, szobával, gardróbbal, fürdőszobával, a kisfiú erkéllyel, a kislány pedig napozóterasszal.
A harmonikus látvány mellett a funkcionalitás és a mértékletesség volt a legfontosabb, amit mindvégig szem előtt tartottam a tervezés során. A passzívház jellegű épület egyébként mennyezeti fűtés-hűtéssel rendelkezik, amely egy magyar tervező- és gyártó cég terméke.

Milyen világítást terveztél, illetve milyen színek, anyagok, formák határozzák meg a helyiségek hangulatát?

A házba lépve elegáns, világos tér fogad bennünket színes üvegfallal, amely az előszobaszekrényt és a vendégrész ajtaját rejti. Az emeleti galériáról függeszkedő design lámpa tükröződik ebben a színes üvegfalban. Párjával együtt, mely az étkezőasztal felett kapott helyet, egy fiatal magyar iparművész különleges alkotásai.
Az általános világítást irányított, modern, süllyesztett lámpák biztosítják, a hangulatvilágítást pedig ledszalagok adják minden szobában. A falak mindenhol törtfehér festést kaptak.
A világos tölgy fapadló az egész házban egységesen jelenik meg. Két helyen került bele nagyméretű, 120×120 cm-es gresslap a konyhapultok között, valamint egy trapéz alakú betét a bejáratnál. Utóbbival harmonizálnak a trapéz formájú puffok a gyerekek és a felnőttek ülőméretében.
A lebegő lépcső egy ún. dekor-beton felületet kapott, amely amellett, hogy rendkívül tartós, színében és anyagában is tökéletesen illeszkedik a fiatalos, modern otthon hangulatához. A lépcső a mellette lévő koptatott hatású, petrol színű egyedi tapétával, süllyesztett lépcsőmegvilágító lámpákkal és az üvegkorláttal együtt teszik tökéletessé a földszinti tér látványvilágát.
Az elegáns, minimalista konyha hangulatát a grafitszürke konyhafal és a vele azonos színű technikai kőpult, valamint a konyhasziget selyemfényű fehér belső és külső frontja határozzák meg. A pultba süllyesztett páraelszívó mellett lehetőség nyílt egy finom vonalú, minimál stílusú függesztett lámpa elhelyezésére is a sziget fölé.
A szülői hálószobába fiatalosan elegáns színeket választottam, melyben szintén meghatározó a különleges olasz tapéta, a rejtett világítás pedig teret enged a fénnyel való játéknak. Fürdőszobájuk selyemfényű fehér, nagyméretű falicsempét és szürkés-mogyoró, famintás gresslapot kapott, sok világítással, beépített fénysávlámpával. Mivel ennek a helyiségnek nincs ablaka, a szellőzést gépészeti rendszer biztosítja.

Mi volt a koncepciód a bútorok és a dekorációs elemek összeállításánál?

A nappali-étkező-konyha impozáns, galériás terében a világos színek, a modern bútorok és a kortárs művészeti alkotások teremtenek egyszerre fiatalos és otthonos légkört. A kihúzható étkezőasztal fehér, karcálló üveglapjával, illetve a hozzá illő grafitszürke székek és lámpa időtálló, könnyed eleganciával vannak jelen e térben.
A nappali tér falán a TV és a biokandalló került elhelyezésre, a kandalló miatt gipsz előtétfallal, mely alul-felül ledfényt kapott. A nagy sarokgarnitúra ideális a családi, baráti összejövetelekhez, a kerek asztalkák, a függönyök és a puha szőnyeg pedig tovább lágyítják az összhatást. A kertre hatalmas üvegfalak biztosítanak kilátást, a teraszon gyönyörű kültéri ülőgarnitúra kapott helyet.
A gyerekszobákat óriási, színes poszterfalak díszítik, mindkettőjük egyéniségének megfelelően. Fürdőszobájuk finom színekkel, különböző mintájú, fehér 3D csempékkel és azonos mintájú, pasztellszínű bútorfronttal készültek. A szülői hálóban természetes hatású függönyök és szőnyegek, valamint a családi fotók és a mindig friss virág teremtenek meghitt atmoszférát.

Milyen volt a munkád visszajelzése a megrendelők részéről?

Elmondásuk szerint lelkesen fedezik fel mindennap a grafikai tapéta részleteit, a dekor-beton változatos felületeit, a kőpult természetes szépségét, a festmények lendületes vonalait, a design lámpa ötletességét, a rejtett fények hangulatát. Örülök, hogy egy olyan reprezentatív, modern otthon született, mely térélményt és felfedezést nyújt a család minden tagjának.

VISSZA