Ha a gyerekek kirepülnek (A Mi Otthonunk)

VISSZA

Egy kényelmes méretű családi ház, közvetlenül a Körös holtága mellett, romantikus környezetben. Elképzelhető-e ennél tökéletesebb otthon egy házaspár számára – Aligha – jutottak közös nevezőre vendéglátóink. A tizenkét éve épült lakás azonban, igényeik változása, na és a gyerekek elköltözése miatt, teljes átalakítást kívánt.

A gyerekek felnőttek, kirepültek a fészekből, a szülők pedig otthonosabb és elegánsabb környezetre vágytak. Ennek megteremtéséhez a teljes körű tervezésre a kecskeméti CasaArt Lakásművészet vezetőjét, Németh Ágnes Csilla lakberendezőt kérték fel.

Elégedetlenek voltak többek között a sötét, ablaktalan előszobából nyíló étkezővel. A tréfásan „lovagteremnek” nevezett helyiség nem csak hosszúkás alaprajza miatt kapta a nevét, de trapéz alakja miatt is. Az egykor sötét előszobába Solarspot® természetes fényt továbbító csőrendszerrel juttattak be több fényt, és ezt a technológiát alkalmazták az EBÉDLŐBEN is. Utóbbi különleges fólia álmennyezetet kapott, amely napközben mint egy óriás lámpatest világít. Extravagáns csillár függ a terrakotta és fehér kárpitozású székekkel körbevett étkezőasztal fölött.

Éppen fölötte ugyanis egy ferde falakkal kialakított, lambériázott felülvilágító tető nyílt, ami furcsa térhatást eredményezett. Ezt kiküszöbölendő Ágnes egy különleges álmennyezeti megoldást, egy speciális feszített fóliát javasolt, amely nem korlátozza a természetes fény beáramlását, ráadásul rendkívül exkluzív. Szándékosan csupán jelképes, bronz és óarany dekorfüggönyök kerültek AZ ABLAKOK két oldalára, hogy a kilátást a vízre és a kertre semmi se zavarja meg. A sötétítésről redőnyök gondoskodnak. Orvosolták az előszobai félhomályt is egy újszerű megoldást jelentő, a természetes fényt vezető csőrendszerrel, amelynek belső fényszórója lámpához hasonló kivitelben, mégis energiatakarékosan világítja be a teret, a kültéri fényviszonyokat kihasználva. Így itt is megélnek a növények, és kellemesebb belépni a lakásba.

A törtfehér frontokkal készült, legömbölyített elemekkel különlegessé tett, kő-őrleményes munkapulttal felszerelt KONYHÁBAN – a spájz megszüntetése után – egy kényelmes, négyszemélyes kerek étkezőasztal is elfért. Formáját a lámpa, illetve a fölötte kialakított álmennyezet is hangsúlyozza. Mivel a háziasszony szívesen főz, gyakran fogadnak vendégeket, akikkel szeretnek az étkezés után beszélgetni az asztalnál, ezért a kényelmes és különleges fotelszékekre esett a választás, amelyeknek a háttámlája is megfelelő magasságú, és impregnált, lemosható textillel készültek. A meglévő tízszemélyes családi faasztalt megtartották, ám annak tónusa nem illett az újonnan kialakított enteriőrbe, ezért sötétbarnára pácoltatták. Korallszínű csempével és árnyékolóval dobták fel a különben visszafogott, bézsre hangolt FÜRDŐSZOBÁT. Különlegesen szépek a minimál stílusú, olasz bútorok, amelyeket rendhagyó fogantyúmegoldásuk tesz egyedivé.

A hosszú asztal optikai rövidítésére találta ki a tervező a kétféle – nyers és terrakotta – színű székek játékát. Hogy a jókora teret megosszák, dekoratív fémszálas csillárt lógattak le a mennyezetről.

Problémát jelentett a konyha elszigeteltsége és szűkös-sége is, ám a nappalival való összenyitás sem kerülhetett szóba az ételszag miatt. A spájz megszüntetésével – amelyet mennyezetig beépített kamraszekrénnyel váltottak ki – és a válaszfalba vágott, hatalmas fix üvegablakkal mindez megoldódott, és amióta rálátni főzés közben a Körös holtágára, ez lett a háziasszony kedvenc tartózkodási helye.

Az egykori gyerekszobából lett HÁLÓBAN különleges, okker színű kárpitoktól vált az elegáns enteriőr élettel telivé. A modern wenge bútorokkal berendezett helyiségben az ellenpontot a régi blondel tükör jelenti. Az elefántcsontszínű frontokkal, legömbölyített záró elemekkel tervezett konyhabútor tökéletesen illik a nappali elegáns hangulatához. Itt a világos felületekhez, retifikált gressporcelán padlólaphoz, a törtfehér ülőgarnitúrához és a homokszínű falakhoz barna, bronz és óarany társul a szőnyeg, a függönyök, illetve a wenge kiegészítők képviseletében.

Az egykori gyerekszobából hálószoba lett. A hozzá tartozó fürdőszoba – a háziak kérésére – élénk korall árnyalattól tüzes.

A szülői hálószobából JÁTÉK- ÉS PIHENŐSZOBÁT alakítottak ki vendéglátóink, unokáik legnagyobb örömére. Különlegessége a csillagoségbolt-világítás. Míg a szobában elegendő volt a wenge, íves háttámlájú franciaágyat és a modern éjjeli szekrényeket okker színű textilekkel, ágytakaróval, függönnyel kiegészíteni, addig a fürdő komolyabb élénkítést kapott. Korall csempével emelték ki a mosdószekrény mögötti hátfalat, a sarokkád mögötti felületet és a zuhanyzó egyik falát, az ablakba ugyanilyen árnyalatú árnyékoló került.

Elegancia, harmónia és kényelem hármasa – hála a lakberendező szakértelmének és a háziak nyitottságának – tökéletesen érvényesül az újjászületett ház minden helyiségében, a tulajdonosok nem kis büszkeségére.  Az alapterület: 150 m2

VISSZA
2018-04-05T09:22:16+00:00