VISSZA

Advent idején nemcsak lelkünkben készülünk az ünnepre, de otthonunkat is igyekszünk karácsonyi „ruhába” öltöztetni. Az adventi koszorú mellett számos praktikával teremthetünk meghitt hangulatot a nappaliban. Az idei trendekről, lakberendezésről és adventi színekről beszélgettünk Németh Ágnes Csillával, az Év Lakberendezőjével.

Hogyan varázsoljunk ünnepi hangulatot otthonunkban?- Melyek az uralkodó trendek jelenleg a hazai és a nemzetközi lakberendezésben?

Minden évben ellátogatok a milánói lakberendezési kiállításra, ahol a trend színeken kívül az új bútor- és lámpa kollekciók is megtekinthetőek. Az idén gyönyörű pasztellszínek jelentek meg a lakberendezésben, a púder, a vízkék és az almazöld, melyet az olaszok a fehérrel, a kávészínekkel és a szürkével kombinálnak.

Az öltözködésben megjelenő divatszínek szinte azonnal láthatóak a lakberendezési kínálatban is. Ha tehát megtetszik egy új szín, nemcsak magunkon viselhetjük, hanem otthonunkban is élvezhetjük annak hangulatát. Egyre több nagy divatcég bővíti profilját a ruházati kollekciója mellett lakberendezési kiegészítőkkel. Ezek között sok izgalmas, designerek által tervezett dolgot találhatunk, így elérhető áron juthatunk trendi termékekhez.

Önnek mi a kedvenc stílusa?

Nagyon szeretem a minimál stílus modernségét, letisztultságát, azonban mindezt otthonos hangulatban , meleg színekkel kombinálva.  A lakások kialakításakor az időtálló designra törekszem, hogy sok év múlva is szép és harmonikus legyen megrendelőim otthona. Ez nem zárja ki, sőt elősegíti a folyamatos megújulás lehetőségét. Új hangulatot teremthetünk egy-egy díszpárnával, dekortállal vagy gyertyatartóval, egyéb kiegészítőkkel. A jó alapdarabokhoz könnyű változatos kiegészítőket illeszteni, ilyenkor érdemes bátrabbnak lennünk.

Milyen munkájával nyerte el az idén Az Év Lakberendezője 2014. címet?

Egy Kecskemét környéki minimál stílusú családi házzal nyertem, ahol a családszerető fiatal pár két kislányának biztosan szép karácsonyfája lesz a kandalló mellett. Nagy szakmai és közönség elismerést hozott számomra ennek az otthonnak a megalkotása.

Hogyan illeszkednek a belsőépítészeti trendekhez az adventi és karácsonyi díszek, kiegészítők?

Harmonizálnak egymással, bár most nagyon széles körű a kínálat. Természetesen mindig a lakás színeihez illeszkedő dekorációt választunk. Fontos szempont, hogy érvényesüljön  az elmaradhatatlan ünnepi csillogás, amely a Fényről és annak megsokszorozódásáról szól. Ugyanakkor nagy divat jelenleg a koptatott vagy más néven antikolt felület a dekorfestésben, tapétákon, bútorszöveteken, függönyökön illetve a  kiegészítőkön, például a gyertyákon, de mindig fényes felületekkel kombinálva jelennek meg. A klasszikusabb berendezéshez nagyon elegáns a sötétkék szín a gyöngyházzal, fehérrel és bézzsel, vagy az elmaradhatatlan piros az arannyal, gyöngyház fényű gömbökkel.

Mivel az ékszerdivat is hatással van a lakberendezési termékeket megalkotó designerekre, találhatunk az üzletekben a rosegold/rózsaarany színű fénykép- és mécsestartókat, kiegészítőket, melyek rendkívül elegánsak  és különlegesek. Ezzel párhuzamosan a sárgaarany is divat, így ezek a fémszínek a fehérrel és gyöngyházzal nagyon exkluzívak.

Hogyan öltöztethetjük karácsonyi hangulatba otthonunkat?

Az adventi koszorún kívül egyéb kiegészítő kompozíciókat is elhelyezhetünk a lakásban. Ha van egy szép magas gyertyatartónk, készíttethetünk rá a lakás hangulatához illő karácsonyi hangulatú  alkotást. Ezek a gyönyörű és kedves kiegészítők simogatják a lelkünket karácsonyhoz közeledve. Elegáns csillogásuk emeli az ünnep fényét a fenyő feldíszítéséig, de karácsony után is sokáig őrzik az ünnep meghitt hangulatát.

VISSZA