VISSZA

Idén a szakmai zsűri Németh Ágnes Csillának ítélte oda az Év Lakberendezője díjat, aki egy passzív jellegű családi ház  belső terveit készítette el a berendezéssel együtt egy fiatal, kétgyerekes házaspárnak.

Az új építésű, mintegy 200 négyzetméter alapterületű és optimális elrendezésű családi ház letisztult tereit a melegséget és barátságos hangulatot sugárzó színekkel és anyagokkal varázsolta Ágnes otthonossá. „A koncepció kialakításakor mindig a megrendelő személyiségéből, életstílusából indulok ki, természetesen kiemelve az épület minden szépségét.

Munkáim során, az elmúlt több mint tíz év lakberendezési tapasztalataiból merítve a minőséget tartom elsőrendű szempontnak, és többnyire olyan megrendelőknek tervezek, akik hosszú távra szeretnének élhető, igényes otthont kialakítani saját maguk és családjuk számára. A nyertes családi ház esetében a fiatal pár tágas, világos, otthonos élettérre vágyott. Ennek megvalósításához jó kiindulási alapot jelentett az optimális térkapcsolatú ház, melynek középső részében helyezkedik el a közös családi élettér: a nappali, konyha-étkező, terasz, míg a ház első felében az előtér és a szülői  fürdő-gardrób-háló, teraszkapcsolattal.  A hátsó folyosóról nyílnak a gyerekszobák és a kislányok fürdőszobája, valamint a háztartási- és gépészeti helyiség. Mindkét közlekedőn a természetes fényt bejuttató Velux fénycsatornák helyettesítik napközben a világítást.

A házba belépőket elegáns és világos tér fogadja, mennyezeti bevilágítóval, falba süllyesztett lámpákkal, közte puffokkal, textilhatású tapétával, modern képekkel, design tükörrel. Az előtérből egészen a nappali kandallóig elláthatunk. A világítás tervezésénél a fénysávlámpákra esett a választás, mivel ezek vonalszerűen helyezhetők el, és jól illeszthetőek a passzívház jellegű épületben alkalmazott mennyezeti hűtés-fűtéshez alkalmazott csőrendszerhez.

A nappali impozáns, több mint egy méter átmérőjű, függesztett design lámpája eleganciát ad, kisebb méretű változata az étkezőasztalhoz került.  A hangulatfényekről a falikarok, az állólámpa és a ledvilágítás gondoskodik. A függesztett lámpatestek otthonosságot visznek a térbe, melynek hangulatát tovább fokozza a nagy és kényelmes ülőgarnitúra, a modern festmény, a puha szőnyeg és a kerek asztalkák.

A kandalló és annak antracit színű palaburkolata összeköti a különböző funkciójú tereket, s egyben látványfalként is szolgál, melyet irányított fényforrások világítanak meg.  A kandalló mellől nem hiányozhat a hamarosan megérkező relaxfotel sem, amelyben a családtagok elfelejthetik a mindennapok fáradalmait.

 Az egész lakásban egységesen dió színű padlóburkolat jelenik meg, kivéve a gyerekszobákat, melyek világos lamináltpadló burkolatot kaptak. A dió színű padlóba azzal azonos színű gresslapok lettek elhelyezve az előtérben és a konyhában.

Az elegáns, minimalista lakkfehér konyha a színek egyensúlya miatt szürkés-barna toronyszekrényt és ezzel megegyező, kőörleményes munkapultot kapott, mely színben és minőségben egyaránt tökéletes választásnak bizonyult a fehér üveg hátfallal.  A konyhasziget összeköti a konyhát az étkezővel és a nappalival, s a félbárszékeken a gyerekek is résztvevői lehetnek a főzésnek. A T-vonalú, légies, kihúzható étkezőasztalhoz jól illeszkednek a karfás, hajlított talpas, könnyed, fehér étkezőszékek.

A szülői hálószoba széles falpaneles ágya tágítja a térérzetet és nagyvonalúvá teszi a berendezést, miközben meleg és kényelmes érzetet sugall. Az elegáns, padlizsán színű tapétákhoz finom színválasztás a mogyoró színű ágy, a fehér bőr fotelszék, a design lámpák és az ezüstös függönyök.  A design éjjeli lámpák, a falikarok és a rejtett világítás lehetővé teszik, hogy változatos hangulatot teremtsünk a fénnyel.  A gardrób helyiség szekrényei kihúzható nagy tükröket rejtenek.

A szülői fürdőszoba természetes burkolata szépen kiemeli a visszafogottan elegáns Duravit Pura Vida kádat és mosdókagylóit, valamint a Hansgrohe Pura Vida, fehér-króm modern csaptelepeit.

Minimál otthonosan – Fotók: Németh Ágnes Csilla
A gyerekek szobáit óriás, színes poszterfalak díszítik, mindkettőjük egyéniségének megfelelően. Fürdőszobájuk finom színekkel, fehér lakk bútorokkal és kerek szaniterekkel lett berendezve.

Egy igényes, modern otthon kialakításakor fontosnak tartom a kortárs művészeti alkotások megjelenését, ezért örülök, hogy bekerült a nappaliba Székács Zoltán festőművész alkotása.” -ismertette Ágnes a tervezési koncepciót.

A tudatos, átgondolt belső térkoncepciónak köszönhetően ideális otthon született, melyet a család minden tagja nagyon szeret. A letisztult minimál otthonossá tudott válni a megfelelő anyagok, színek, formák, struktúrák alkalmazásával.

VISSZA